Terwijl de ergste warmte uit Nederland verdwenen is en de gesprekken alweer over het afsluitende onweer en de Tour de France gaan zucht Extremadura onder de tweede hittegolf van het jaar.
Terwijl ik dit zit te schrijven is het 36 graden. Het is een beetje klammig wat om half elf ’s avonds heel ongewoon is. Het zal niet gaan onweren want in juli regent het bijna nooit, het is gewoon een beetje vochtigheid die in de lucht zit.

Vorige week hebben we, tijdens de eerste hittegolf een dag van 47 graden meegemaakt. Met een zuidenwindje erbij voelde het alsof je langzaam geroosterd werd.

kaars

Dan maar wat verkoeling zoeken in ons zwembad. Het water is echter inmiddels ruim over de 30 graden omdat het ’s nachts niet meer afkoelt. Het is in ieder geval frisser dan op de wal.
Toch is het voor ons met wat aanpassingen over het algemeen prima te doen. Eline en Desiree zijn momenteel bij ons op bezoek en ook hen hebben we nog weinig horen klagen.

Hoe anders is het voor de dieren in Extremadura. Het valt voor hen niet mee om verkoeling te vinden. De geluksvogels hebben nog een drinkpoel of meer. Bij de minder gelukkigen is de drinkpoel inmiddels uitgedroogd omdat er dit jaar ook nog eens heel weinig regen is gevallen. De boeren brengen de dieren nu wel drinkwater wat ze in een oude badkuip laten lopen maar dat is toch iets anders dan een verkoelende poel. En dat terwijl de zomer nog maar net begonnen is.
Overdag zoeken de schapen over het algemeen de schaduw van de bomen op.

schaduw

Ook de herdershonden liggen daar de dag uit te liggen. Pas wanneer de zon weg is komt de kudde weer tot leven.
Op de boomloze steppen is helemaal geen schaduw. Daar gaan de schapen dicht tegen elkaar aan staan, afgekeerd van de zon. Hun kop houden ze naar beneden en op die wijze profiteren ze van elkaars schaduw. De dieren hebben het zwaar maar ze zijn het gewend. Zelfs onder deze extreme omstandigheden gaat het lammeren gewoon door.

schaap

Natuurlijk gaan in deze periode ook veel dieren dood. De zwakkeren overleven het niet en zullen worden geruimd door de gieren die daarmee een hele nuttige functie hebben. De landerijen zijn immers veel te groot en voor de boeren onoverzichtelijk. De gieren zorgen ervoor dat er geen ziektes uitbreken in geval van sterfte onder de dieren.

Wij zitten ondertussen de avond uit tot het een beetje bekwaam is om het bed op te zoeken. Nog een dikke week dan gaan de temperaturen weer wat normaler worden, zo is ons beloofd. In Extremadura weet je het echter nooit.
We hebben er in ieder geval mooi weer bij!

avond