Extremadura is een landelijk gebied. Een groot deel van de inwoners zijn boeren. Veel van deze boeren hebben ongelooflijk grote stukken grond van soms duizenden hectares. De oppervlakte grond van een kleine boer hier is nog steeds veel meer dan van een gemiddelde Hollandse boer. Té veel grond om alles altijd goed in de gaten te houden.
Op al die grond lopen beesten: koeien, kalfjes, ezels, heel veel schapen met bijna het hele jaar door lammetjes en in deze tijd van het jaar ook varkens.

De begraasde stukken grond vormen hier het kenmerkende dehesa-landschap. Uitgestrekte landerijen met steeneiken en kurkeiken die in de zomer schaduw en in de herfst eikels geven.

 

dehesa
 
Om de dehesas staan hekken en muurtjes om de beesten op het land te houden. En dat gaat nogal eens mis. Hoe het precies komt daar zijn we nog niet achter maar met de regelmaat van de klok ontsnappen er dieren. Iedereen die op het platteland woont, dus ook wij, heeft een poort. Heb je die niet of vergeet je hem te sluiten dan heb je een goede kans dat er een verrassing op je land loopt.
 
koe_op_de_weg
 
Ontsnapte dieren horen hier bij het leven. Niemand doet er moeilijk over. Normaal worden de dieren wel weer snel naar de dehesa gebracht want niemand wil dat ze een ongeluk veroorzaken.
Inmiddels hebben we koeien, een kalf en verschillende keren schapen bij de poort gehad. Eergisteren was het de beurt aan de varkens.
 
cerdos2_verkleind
 
Waar ze vandaan kwamen weten we niet. Als we in de buurt kwamen waren ze ook heel snel weer weg en op een goed moment waren ze gewoon weer verdwenen.

Extremadura is prachtig. Een ideale plek om je vakantie door te brengen wanneer je naar natuur, rust en ruimte op zoek bent. De wegen zijn rustig maar het blijft altijd opletten hier. Mede weggebruikers kunnen altijd om de hoek staan.
 
schapen_opdeweg_verkleind