Gisteren hebben we een uitstapje gemaakt naar “los Barruecos” (Barroe-ekos).
Dit natuurpark ligt iets ten westen van Cáceres en is erg bekend vanwege het landschap. Centraal liggen een paar stuwmeertjes die worden gevoed door de rio Salor met daaromheen enorme, meer dan huizenhoge granieten keien. Het is zonder twijfel het meest sprekende granietlandschap wat Extremadura rijk is. Het totale park is 271 ha groot.

barruecos_4
barruecos
Het is eveneens erg bekend omdat het de enige plaats ter wereld is waar ooievaars op rotsen broeden. Op de hoogste rotsen broeden er ieder jaar tientallen. Door de ontoegankelijkheid van die rotsen zijn de nesten veilig voor vijanden.

barruecos5_verkleind
barruecos3_verkleind
Tevens hebben mensen hun sporen achtergelaten. Op diverse plaatsen zijn gravures en rotstekeningen te vinden. Wie goed zoekt kan ook oude graftombes vinden. Deze zijn uitgehouwen in de grote granieten keien.

barruecos_1
In de eerste eeuwen zijn ook de Romeinen hier actief geweest. Zij hebben een nederzetting gesticht waar nog resten van te vinden zijn.

Qua natuur is er hier veel te beleven. Op onze tocht hebben we veel vogels, zoals bijvoorbeeld de kuifkoekoek, lepelaar en diverse reigers en steltlopers gezien. Iets later in het voorjaar wordt hier druk gejaagd door diverse roofvogels. De otter is hier ook een regelmatige gast net als de mangoest. Plantjes groeien en bloeien hier volop. Zelfs nu, eind februari, staat er al veel te bloeien.

waterranonkel
In het park zijn vier verschillende wandelingen uitgezet van verschillende afstanden. In het begin kun je ook nog een bezoekerscentrum vinden waar alle informatie uitgebreid wordt toegelicht.

Als dit alles nog niet genoeg is geweest kan je ook nog een bezoek brengen aan het museum van de Duitse kunstenaar Wolf Vostell. Zijn bizarre creaties zijn ook op een aantal plaatsen in het park te vinden. Natuur en cultuur loopt hier naast en door elkaar.

barruecos_2

 

Bij het museum is tevens een aangenaam terras waar heerlijke koffie wordt geserveerd.

Wij hebben ons hier een hele dag uitstekend vermaakt. Los Barruecos is voor mensen met uiteenlopende interesses een uitstekende keus voor een dagje uit.