Ongerepte natuur

Door het extensieve gebruik van het land is er een bijzonder goede leefplaats voor planten en dieren ontstaan. Natuurlijk is Extremadura vooral beroemd om de enorme vogelrijkdom, ieder jaar komen talloze vogelaars uit heel Europa om die te aanschouwen. Er leven echter ook veel zoogdieren. Een ontmoeting met een otter is hier geen zeldzaamheid. Geduldige mensen hebben een goede kans er een te zien. Edelhert, ree, wild zwijn en das komen ook veel voor. Maar er leven ook minder opvallende dieren zoals de steenmarter, mangoest, hermelijn en wezel en ze zijn allemaal algemeen maar niet altijd gemakkelijk te vinden. De genetkat komt hier ook voor maar is een echt nachtdier. Iets ten zuiden van Finca el Rabilargo is de Iberische lynx weer uitgezet. De Iberische wolf komt hier nog niet voor maar is richting Extremadura aan een opmars bezig.

Naast de vogels en zoogdieren kent Extremadura een groot aantal amfibieën en reptielen, al met al te veel om op te noemen.
Overal in Extremadura zijn deze dieren in de vrije natuur te vinden. Toch zijn er een aantal gebieden waar de kans om bijzondere dieren te zien groter is. We hebben hier een paar voorbeelden voor u op een rijtje gezet maar natuurlijk zijn er veel meer gebieden.

 

Natuur, Extremadura, landschap

Het Nationaal Park Monfragüe

Zonder twijfel is dit park het bekendste gebied in Extremadura. In Monfragüe vindt u de grootste roofvogeldichtheid van Europa. Het gebied wordt doorkruist door de Taag en de Tiétar, twee indrukwekkende rivieren die in Monfragüe zijn ingedamd. Vanaf het kasteel van Monfragüe heeft u een prachtig uitzicht over het totale gebied. Een groot deel van het park is voor bezoekers gesloten, maar er lopen een tweetal wegen waar diverse plaatsen zijn ingericht voor natuurliefhebbers. Op deze plaatsen kunt u zeker de vale gier en zwarte ooievaar vinden. Zwarte wouwen vliegen overal. Zijn rode broer is wat minder algemeen. Steenarend, Spaanse keizerarend, dwergarend, havikarend en slangenarend zijn voor oplettende bezoekers met wat geluk te zien. De monniksgier en aasgier zijn hier niet zeldzaam. Op de rotsen bij de Tiétar broedt bovendien de oehoe.

In het park leven verschillende andere soorten die wat minder in het oog springen: de blauwe rotslijster, grijze gors, kaffergierzwaluw en baardgrasmus zijn hiervan een paar voorbeelden.

Wie veel wil zien moet op de uitkijkpunten gaan staan en geduld hebben: de vogels komen vaak vanzelf langs. Daarnaast zijn een paar wandelpaden uitgezet waar ook veel waarnemingen kunnen worden gedaan.

Bij de stuwdam is een heerlijke picknickplaats in de schaduw waar u in het voorjaar uitkijkt op broedende vale gieren en raven.

 

Natuurpark Tajo Internacional

Dit natuurpark ligt in het noordwesten van de provincie Cáceres. Zoals de naam al aangeeft ligt het in het stroomgebied van de Taag en is het een internationaal park omdat Portugal dit stroomgebied ook beschermd. De rivier heeft het omliggende land eeuwenlang uitgesleten en is daardoor een habitat geworden voor zeldzame flora en fauna. De oevers zijn begroeid met Mediterraan bos, het meest kwetsbare bos van Spanje met de kenmerkende aardbeibomen. Aan de oevers van de Taag broeden belangrijke populaties zwarte ooievaar, vale gier en oehoe. Ook de Spaanse keizerarend wordt hier regelmatig gezien.

 

Natuurpark Cornalvo

Cornalvo ligt iets ten zuiden van de finca. In het park ligt een stuwmeer wat nog door de Romeinen is aangelegd. Om het meer loopt een wandelpad. Wanneer u de doorgaande weg volgt, komt u bij een vogelobservatiepunt. U kunt hier een route van 16 km door de dehesa rijden. Op deze route zijn de diverse vogelsoorten die typerend zijn voor de dehesa goed te zien: hop, blauwe ekster, en diverse zangvogels komen in grote getalen voor. Verder kunt u rekenen op zwarte wouw en diverse soorten arenden en gieren en bij het stuwmeer kan de visarend worden gezien. In het park zijn diverse wandelroutes uitgezet.

 

Natuurpark Los Barruecos

Los Barruecos is een natuurpark bij Malpartida de Cáceres. Het meest kenmerkend in het park zijn de enorme granietblokken waar ooievaars hun nest op hebben gebouwd. In het park kan een wandeling worden gemaakt. Kleine zangvogels zoals de provençaalse grasmus en cetti’s zanger kunnen hier worden gezien. In het park is tevens een museum van Wolf Vostell. Ook in het park zelf zijn beelden van deze kunstenaar te zien. Los Barruecos is een bijzonder park omdat hier ook vele historische objecten kunnen worden gevonden. Sinds 2016 is het park uitermate goed bewegwijzerd. Het park heeft in dat jaar ook een belangrijke Spaanse prijs gewonnen. Tevens zijn er in dat jaar opnamen geweest voor de serie “Games of Thrones”.

Natuur, landschap, las Villuercas, Extremadura

Het Geopark las Villuercas Ibores Jara

Dit park is vooral een geologisch hoogtepunt. Landschappelijk is het er echter ook fantastisch. In het park zijn ongeveer 40 plaatsen die van geologisch belang zijn. Een bezoek levert echter veel meer. Het landschap, de vogels en de dorpjes. Het is een heel bijzonder gebied met de meest fraaie uitzichten.

 

De steppengebieden

Extremadura kent een behoorlijke oppervlakte aan steppen. Haast boomloze vlaktes waar alleen wat vee graast. In het voorjaar rijk bezaaid met bloemen, in de zomer onbarmhartig heet. Voor de landschapsfotograaf een uitdaging van jewelste. Voor de natuurliefhebber een plaats waar je moet zijn geweest. Als er één soort landschap is waar je jezelf nietig kunt voelen dan is dat hier. Ondanks de Spartaanse omstandigheden zijn het stuk voor stuk gebieden waar het wemelt van de dieren en vogels. La Serena is het grootste steppengebied. Daarnaast kent Extremadura de steppen van Trujillo, los Llanos de Cáceres, steppen van Zorita en van Brozas, om alleen maar de bekendste te noemen. Grote en kleine trappen, zandhoenders, griel en vorkstaartplevieren zijn nog maar slechts een paar soorten die hier leven. De dichtheid aan diverse soorten leeuweriken is indrukwekkend.

 

De omgeving van de Guadiana

De Guadiana is zonder meer de mooiste rivier in Extremadura. Natuurlijk, heel intiem, kraakhelder en  met overdadig begroeide oevers. Langs de rivier de Guadiana liggen bovendien diverse gebieden die vooral in de trektijd van groot belang zijn voor doortrekkende waadvogels. Vanaf het najaar tot maart pleisteren hier gigantische aantallen kraanvogels. In het voorjaar en zomer kunnen alle soorten reigers die in Extremadura voorkomen worden gezien.

En dan hebben we de belangrijkste gebeden eruit gelicht. Extremadura heeft echter nog veel meer bijzondere gebieden die bijna zonder uitzondering landschappelijk een lust voor het oog zijn.

Op deze site kunt u nog veel meer informatie lezen over de natuurgebieden in Extremadura.

 

 

Lees meer over: