Eén ding hebben Spanjaarden en Nederlanders in ieder geval met elkaar gemeen. Ze klagen allebei graag over het weer. En waar het in Nederland natuurlijk al snel over de regen en de gure wind gaat, gaat het hier in Spanje vaak over de warmte.

Warmte is hier een heel rekbaar begrip. Wanneer er, na de korte winter voor het eerst een heerlijke voorjaarsdag is klagen al veel mensen “mucho calor”, wat is het warm bedoelen ze dan.

In de zomer is het te warm om veel te praten en is een simpel “calor” voldoende om duidelijk te maken dat men het heel heet vindt.
En nu, in het najaar hebben we een heerlijke periode met temperaturen van zo’n 20–23 graden en…..ja hoor, we hebben toch al weer diverse mensen over de warmte horen klagen.

mist

 

Een paar weken geleden was het weer echter een beetje minder weer. Graadje of 17, beetje buiig met een windje maar nog geeneens fris te noemen. Met een dun truitje aan gingen we naar Trujillo waar de eerste Spanjaarden in dikke jassen al te bewonderen waren. Op het Plaza Mayor waren de terrasverwarmers aan, wat erin resulteerde dat wij vervolgens weer in ons t-shirt zaten. En dan trek je de aandacht: vol onbegrip werd ons medegedeeld dat het “frio” oftewel erg koud was. Toen we ook nog vroegen of de terrasverwarmer uit mocht was de verwarring compleet. Het kwam erop neer dat dat wel kon maar dat moesten we dan zelf maar regelen. Zo gezegd zo gedaan, maar de warmte van alle andere terrasverwarmers was dusdanig dat het truitje niet meer aan is gegaan. En wanneer je dan rond kijkt zitten er op het zelfde terras Spanjaarden met een dikke jas aan. “Que frio” zeggen ze dan tegen elkaar, “wat is het koud”.

Tussen warm en koud zit hier niets. Het is warm, heet of koud en een tiempo agradable ofwel “lekker weer” vindt men het niet snel. En als je dat al vindt moet je dat vooral niet zeggen. Het weer is tenslotte om over te klagen.

Een van de dingen die we hoopten nooit meer nodig te hebben toen we naar Spanje vertrokken waren handschoenen, mutsen en een winterjas. Tot nu toe is dat uitgekomen hoewel we een enkele keer, in de winter een jas dragen. Maar af en toe komt deze outfit toch nog voorbij. Wanneer het koud is heeft onze buurman namelijk op zijn trekker steevast een dikke jas met handschoenen en een heuse Hollandse ijsmuts aan. “Que frio” roept hij dan naar ons.

Wij hopen maar dat de Spanjaarden nog even over de warmte blijven klagen. Momenteel is het heerlijk weer.