Klimaat

Veel mensen gaan naar Spanje vanwege het mooie weer. Maar Spanje is groot en er zijn grote verschillen in het klimaat tussen Extremadura en de kusten van Spanje.

Extremadura heeft een Mediterraan landklimaat. Er is derhalve weinig invloed van de zee merkbaar. De luchtvochtigheid ligt over het algemeen laag. Depressies dringen maar moeilijk binnen en er zijn periodes, vooral de zomer, waarin het nauwelijks tot niet regent. Toch heeft Extremadura ook te maken met nattere periodes waarin het een aantal dagen achtereen kan regenen. Maar meestal breekt er ergens op de dag toch wel weer een zonnetje door.

Om de jaargetijden in Extremadura een beetje te volgen kunt u de klassieke jaarindeling in Nederland en België het best loslaten. Hier volgen de jaargetijden een ander ritme.

 

Lente

Het vroege voorjaar begint ergens in januari of februari wanneer het overdag weer 20 graden of meer wordt. In januari komen de zwaluwen weer uit Afrika terug. voorjaar, lente, klimaat, bloemenDe gieren en de Spaanse keizerarend beginnen met de nestbouw. Ooievaars keren terug op de kerktorens. Mooie dagen worden afgewisseld met meer regenachtige dagen hoewel het soms ook wekenlang stabiel zonnig weer is. Overdag kunt u gemakkelijk in een bloesje lopen mits de zon schijnt.

In maart loopt de temperatuur verder op. Dagen van 25 graden zijn dan alweer mogelijk. Eind maart, tijdens een van deze warme dagen zijn plotseling de bijeneters terug, voor ons het begin van het échte voorjaar. Door de regenval van het voorjaar beginnen de velden in april weer te bloeien. Hoe meer regen er is gevallen hoe uitbundiger deze bloei. April is wel grillig. Soms is het ineens weer een paar dagen koud, soms nat maar meestal overheerst de zon en is het heerlijk weer.

Vanaf half mei beginnen we het gevoel van de zomer te krijgen. De avonden blijven warmer en ’s avonds eten we buiten op het terras.

 

Zomer

zomer in ExtremaduraDe zomers zijn warm en soms heet. Temperaturen tot ver in de 30 graden zijn normaal. Toch voelt het anders dan we in het noorden gewend zijn. De lucht is kurkdroog. Het is totaal niet klam of broeierig. De ochtenden zijn daardoor vaak heel aangenaam. Rond twee uur wordt het warm en dat duurt tot na zonsondergang. Elke avond is zwoel en kan er buiten worden gegeten. Vaak staat er een heel welkom windje.
U kunt er n de zomer eigenlijk wel vanuit gaan dat iedere dag de zon schijnt. Buien zijn zeldzaam.

In de loop van juni is het gras langzaam verdroogd. De velden zijn nu goudgeel en verkleuren gedurende de zomer verder naar brons.  ’s Morgens zijn de vogels nog wel actief maar om twee uur is alles stil. Tijd voor een duik in het zwembad of een kleine siësta.

 

Herfst

herfst, najaar, weer, extremaduraDe herfst is in Extremadura onvergelijkbaar met Nederland en België. In september zakt langzaam de temperatuur en begint de nazomer. Die kan duren tot begin november. De temperaturen zijn weer veel aangenamer. De natuur leeft weer op. Er valt weer wat regen en het gras kleurt weer groen. Na de eerste echte regen schieten de bloementjes de grond uit en kleuren veel velden weer intens geel. Het geeft het idee alsof het weer lente is.

Ergens in november gaat de kachel voor het eerst aan. De avonden worden dan weer gewoon fris. Overdag kan het dan nog gemakkelijk 20 graden worden. Meestal is dit het moment dat we de eerste kraanvogels horen overvliegen.

 

Winter


In de bergen vallen de bladeren uiteindelijk van de bomen. Lager gebeurt dat niet of pas in januari. Steen- en kurkeiken sieren hier het landschap en die zijn groenblijvend. Af en toe is er nachtvorst. Sneeuw valt soms ’s nachts in de naastgelegen bergen maar is weg bij de eerste zonnestraal. Bij zonnig weer wordt het ongeveer 15 graden, met bewolking een graad of 8. Een aantal trekvogels komen in januari al terug van hun winterverblijf. Eind februari beginnen de concerten van de boomkikkers. Langzaam loopt de winter weer ongemerkt in het vroege voorjaar over. In maart zie je de winterbloei langzaam uitdoven. Veel vogels zitten dan allang op de eieren.

 

 

 

Voor vogelenoktober t/m juni
Voor wandelen en andere activiteiten buiteneind september tot eind april is ideaal
juli en augustus niet
andere periodes in de ochtend na een koele nacht
Stedenbezoekeind september t/m april
overige maanden in de ochtend tot het te warm wordt
Voor warmteminnaarsjuni tot medio september