“El mejor rincón” is een wedstrijd die ieder jaar in Spanje wordt georganiseerd. Het doel is de minder bekende bezienswaardigheden die Spanje heeft een keer op de kaart te zetten. De organisator is Repsol, misschien wel bekend van de vele tankstations met die naam in Spanje.

Iedereen kent de “Sagrada Familia”, de beroemde kerk in Barcelona of het Güggenheim museum in Bilbao. Er zijn echter heel veel bezienswaardigheden in Spanje die minder bekend zijn of minder in de belangstelling staan.

“Kleine” pareltjes waar de massa aan voorbij loopt, omdat bijna niemand die plekken kent. Tijdens “El mejor rincón” draagt elke Spaanse provincie zo’n markante plaats voor. De Spanjaarden kunnen dan hun stem uitbrengen en de plaats die de meeste stemmen haalt is uiteraard de winnaar maar kan tevens rekenen op heel veel publiciteit.

Dit jaar heeft Extremadura het prachtige natuurpark “los Barruecos” genomineerd. Voor de mensen die ons volgen is dit wellicht een bekende naam want we hebben er al meerdere keren iets over geschreven. Wij vinden het een heel mooie plek en met ons velen want “los Barruecos” staat een straatlengte voor op de concurrenten uit de andere provincies. Het lijkt erop dat ze gaan winnen.

barruecos_4

Maar afgelopen jaar was het ook een Extremeense bezienswaardigheid die met de hoogste eer ging strijken. De beroemde Romeinse brug van Alcántara was toen de winnaar.

alcantara

In 2013 wist Extremadura beslag te leggen op de tweede plaats met de Joodse wijk in het plaatsje Hervás en in 2012, het eerste jaar van de wedstrijd, was Extremadura de allereerste winnaar met de “Iglesia de la Magdalena” in Olivenza.

Extremadura scoort dus steeds erg hoog in deze wedstrijd. Ze kunnen ook nog jaren vooruit want over mooie plaatsen heeft Extremadura niet te klagen. Maar Extremadura kent ook heel beroemde bezienswaardigheden, zoals het klooster van Guadalupe, de historische steden Mérida en Cáceres en het kleinere, intieme Trujillo. De meer bekende plekken worden niet voorgedragen voor deze prijs omdat ze dit niet meer nodig hebben. Buiten Trujillo staan ze allemaal op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

soepjurk

merida_niels

Wij wonen nu ruim een jaar in Extremadura. We hebben al veel van de streek gezien maar er liggen voor ons nog talloze plekjes op hun ontdekking te wachten. Extremadura ligt vol met dit soort prachtige rijkdommen, waarvan er velen volstrekt onbekend zijn. Op ons weblog hebben we in een jaar tijd al heel wat bijzondere plaatsen beschreven en daar blijven we mee doorgaan.
Met onze verhalen hopen we dat meer mensen het prachtige Extremadura leren kennen want voor heel veel mensen is het een geweldige bestemming: Houd je van feesten en beesten, luieren op het strand, rondhangen in dancings…kom dan vooral niet!! Er is hier niets voor jou.
Houd je van natuur, oude steden, vriendelijke mensen, wandelen op onbetreden paden, vogels kijken, sterren en vooral rust en stilte, twijfel dan niet en kom een keer naar Extremadura. Wij zijn er ook!!

gredos