Steden

Dankzij de rijke historie van Extremadura zijn er tal van historische bezienswaardigheden. Extremadura kent een aantal steden en stadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De eerste drie staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco vanwege hun buitengewone historische waarde. De vierde, Trujillo staat daar nog niet op maar dat kan eigenlijk niet lang meer duren.

 

Mérida

Mérida is de hoofdstad van Extremadura.Mérida, UNESCO, teatro, Extremadura In de oudheid was het het centrum van de Romeinse cultuur in Zuidwest Europa. Tal van overblijfselen uit deze tijd zijn nog in Merida te vinden. Na Rome is Mérida de stad met de meeste Romeinse bezienswaardigheden in Europa. Daarnaast heeft Mérida een modern museum voor Romeinse kunst waar u een goede indruk kunt krijgen van de Romeinse cultuur uit die tijd. Aan bezienswaardigheden willen we de Romeinse brug noemen, de langste in zijn soort over de rivier de Guadiana, ook het Romeinse circus en het hippodrome maar vooral het Romeins theater is het pronkstuk van het oude Mérida. Dit is nog lang niet alles wat er te zien is dus u kunt hier uitstekend een hele dag doorbrengen.

Tussendoor kunt u tapas of raciones eten op een van de vele terrassen.

 

Cáceres

De absolute trekker van Cáceres, de grootste stad in Extremadura, is het oude centrum. Het centrum dateert grotendeels uit de 15e en 16e eeuw, een glorietijd voor Cáceres dankzij de ligging aan belangrijke “Ruta de la Plata, de bekende Zilverroute. Aan de architectuur is duidelijk te zien dat hier welgestelde mensen leefden. Het meest in het oog springend is de oude kathedraal (dertiende eeuws) grenzend aan het Plaza de Santa Maria.

Naast het oude centrum ligt het grote Plaza Mayor waar u op een van de diverse terrassen kunt eten.

 

Guadalupe

Het stadje Guadalupe is een typisch Extremeens stadje zoals er vele anderen zijn. Maar midden in de stad staat het oude “Koninklijk klooster van Santa Maria de Guadalupe”. Het klooster is gebouwd op de plaats waar een beeldje van de Maagd Maria is gevonden. De bouw heeft totaal vier eeuwen geduurd en is in verschillende stijlen gebouwd. In het klooster zijn diverse zalen ingericht als museum, maar naarmate de rondleiding vordert krijgt u steeds meer indrukken van de rijke religieuze kunst met als hoogtepunt de sacristie waar een serie schilderijen van Zurbarán te bewonderen is. Als laatste komt u bij de beeltenis van de Maagd van Guadalupe. Voor nuchtere Hollanders mooi om te zien maar voor gelovige Spanjaarden is dit een onvergetelijke en emotionele ervaring.

 

TrujilloPlaza mayor, Trujillo, Extremadura

Het prachtig gerestaureerde Trujillo ligt op een heuvel en is van ver al te herkennen door het karakteristieke kasteel op de top. Eenmaal in Trujillo zoekt u het Plaza Mayor, een van de mooiste pleinen van Spanje. U kunt dan langzaam naar de top van de heuvel lopen waar u naast het kasteel kunt genieten van een geweldig uitzicht over de omgeving. U kunt verder dwalen door de smalle straatjes van de oude stad. Trujillo wordt gezien als het kleine juweeltje, de geboorteplaats van verschillende Conquistadores. Na de wandeling kunt u ook hier prima terrassen vinden, vooral op het Plaza Mayor, waar u voor weinig geld kunt eten en drinken.

 

 

Lees meer over: