De naam Medellín klinkt voor velen vast bekend. Eind vorige eeuw was de Colombiaanse stad Medellín het centrum van de cocaïnehandel met de destijds beruchte Pablo Escobar in de hoofdrol. Het Spaanse Medellín is heel wat rustiger hoewel beiden alles met elkaar te maken hebben.
Het Colombiaanse Medellín dankt zijn naam aan de Conquistadores, de Spaanse veroveraars van Zuid en Midden Amerika. Veel van de steden daar hebben zij hernoemd naar Extremeense steden en dorpen, zo ook Medellín. Een beroemde conquistador was Hernán Cortés die naam maakte met de verovering van Mexico. Hij werd geboren in het Spaanse Medellín en wordt daar met onderstaand standbeeld geëerd.

cortes

Medellín is verder een gewoon Extremeens dorp. Het is er rustig, soms stil. De mensen die je tegenkomt zijn vriendelijk, hier en daar hangen groepjes ouderen, hangbejaarden horen bij het Extremeense straatbeeld, die je verbaasd aankijken. Het dorp ademt geschiedenis en tal van gebouwen getuigen hiervan.
Het dorp ligt aan de rivier de Guadiana en was van oudsher een belangrijke plaats ter verdediging van de rijke landbouwgronden in de uiterwaarden van deze rivier. De landbouwgebieden waren nodig om Augusta Emerita van voedsel te voorzien. Tegenwoordig is deze stad bekend als Mérida, de hoofdstad van Extremadura, na Rome de stad met de meeste Romeinse overblijfselen.
Bij zo’n belangrijke plek als Medellín hoort uiteraard een kasteel. Deze is echter niet zuiver Romeins. Het is, zoals vele kastelen in Extremadura gedurende meerdere eeuwen gebouwd. De Moren hebben de laatste hand aan het kasteel gelegd zodat het in zijn huidige vorm vooral een Moors karakter heeft.

medellin_2

De Romeinen hebben wel diverse gebouwen op de helling naar het kasteel geconstrueerd. De laatste jaren is hard gewerkt aan de restauratie van het Romeins theater. De structuren zijn weer goed zichtbaar. Bij de ingang, in het kerkje is tevens een museum ingericht waar je een beeld kunt krijgen van de geschiedenis van Medellín.

medellin_1

Medellín vinden wij een heel aantrekkelijk Extremeens dorpje waar je je een aardig tijdje kunt vermaken, een klein pareltje. Overal ademt het dorp historie. De rivier de Guadiana, met zijn altijd groene oevers is een paradijsje voor vogelaars of vissers. Mooie wandelingen zijn mogelijk en als je dat allemaal al achter de rug hebt hebben we ook nog een mooie restauranttip voor je.

medellin_3