In Extremadura maken de mensen zich niet zo snel zorgen. De mañana-mentaliteit kennen we in dit deel van Spanje inmiddels wel. Het leven is hier rustig, haasten doen de Spanjaarden zich zelden. Het komt allemaal wel goed…”poco a poco” zoals ze hier zeggen.
Wanneer de Extremeños zich zorgen gaan maken dan betekent dat er écht iets aan de hand is.

Afgelopen week maakte Gilberto, onze buurman zich overduidelijk zorgen. Het was een prachtige dag met een strakblauwe hemel, een temperatuur voor t-shirt en korte broek, niets om je zorgen om te maken zou je zeggen. Maar zijn probleem was juist de zon. Gilberto is kalverboer en zijn koeien grazen op de berg achter ons huis. Er is daar genoeg gras en water om tot ver in het voorjaar vooruit te kunnen, maar zo niet dit jaar.
Gilberto was bezorgd omdat zijn koeien steeds vaker de berg af kwamen om beneden te drinken. Normaal doen ze dat pas tegen de zomer. De reden is het enorme gebrek aan regen van de afgelopen maanden.

koeien

Wijzelf merken dat ook. Wanneer we op ons land lopen kraakt het gras gewoon onder je voeten. Op een aantal plekken wordt het gras inmiddels bruin.

“Het komt door El Niño” wist Gilberto. Een aantal jaren geleden is er ook zo’n jaar geweest waarbij de regens uitbleven. De nijpende situatie heeft toen zelfs het Nederlandse nieuws gehaald. De winter was toen extreem droog en warm. De voorraden voer waren opgebruikt en geld om nieuw voer te kopen hebben de meeste boeren niet. Graatmagere koeien verschenen toen op de Nederlandse televisie.

Voor ons was het warme weer natuurlijk heerlijk, net als voor onze gasten. Maar het voorjaar in Extremadura is vooral bekend om de bloeiende velden. Na een regenrijke winter bloeien de steppen zover je kijken kunt. Maar wanneer het niet regent betekent dat ook geen bloemen. In de zomer is dat hier normaal maar dat is niet wat we in het voorjaar willen.

niels_lia

Gisteren hebben we dan eindelijk regen gehad. Nog lang niet genoeg overigens maar het is een begin. Het gras kan weer schieten waarmee de dieren voorlopig weer te eten hebben. Komende week gaat het nog wat meer regenen. Als er één flinke bui tussen zit kan dat enorm helpen. Grond nat, drinkpoelen vol water en natuurlijk veel voorjaarsbloemen. En terwijl ik dit schrijf breekt de zon alweer door.

extremadura_6