Nog maar een paar weken geleden maakten we melding van de broedende ooievaars boven op de rotsen van los Barruecos. We hebben toen gezegd dat dat de enige plaats ter wereld was waar de ooievaars op het harde graniet broeden. Inmiddels is dat achterhaald want ook bij het stuwmeer van Alcollarín kwamen we een nest tegen die boven op een grote granieten steen ligt.

Een zeldzame nestplaats van een van de opvallendste vogels in Extremadura.

alcollarin

Het stuwmeer van Alcollarín is een betrekkelijk jong stuwmeer. In 2008 werd de dam gesloten en sindsdien loopt het meer langzaam vol met de snelheid van tien druppelende kranen. Er zijn een paar kleine stroompjes die voor de toevoer van water zorgen. Als het een keer regent gaat het iets harder.
Het meer is dus nog lang niet vol. Het omringende landschap is een geleidelijk in het meer aflopende dehesa, met veel steeneiken maar ook grote open stukken.

alcollarin_2

alcollarin3_verkleind

Er leven hier het hele jaar door veel vogels. Voor Extremeense begrippen is het meer klein maar de hoeveelheden vogels zijn groot. In alle jaargetijden is het een prachtige plek om naar vogels te kijken. Je kunt er dan ook gemakkelijk een dag doorbrengen. Voor vogelaars is een telescoop wel handig omdat de afstanden soms groot zijn. Reigers, eenden en veel zangvogeltjes zitten er altijd wel. Vaak zitten er diverse roofvogels in de lucht. In het schitterende landschap lopen kuddes schapen en geiten die het gras kort houden en zo voor de openheid in het landschap zorgen. Daar tussendoor lopen ooievaars en met een beetje geluk ook zwarte ooievaars.

alcollarin_schapen_verkleind

Met enige regelmaat worden er ook zeldzame soorten waargenomen. Afgelopen winter zijn hier nog bijvoorbeeld een paar witkopeenden gezien.

Ook voor de wandelaars is dit een prachtige plek. De paden zijn hier goed en overal heb je een geweldig uitzicht over het meer. Je hoeft hier dan ook geen geoefende wandelaar te zijn om een mooie tocht te kunnen maken.

Naast het meer ligt het dorpje Alcollarín. Een typisch Spaans dorpje met de nodige terrasjes om uit te rusten. Als je daar nog niet aan toe bent dan kun je nog even in het oude klooster gaan kijken waar een kolonie kleine torenvalken huist.

Het stuwmeer van Alcollarín is een plek waar de vogelaar die Extremadura bezoekt gewoon een keer moet zijn geweest. De combinatie van de vogels en het adembenemende landschap is geweldig.
Langzaam wint het meer van Alcollarín aan bekendheid en wij zijn er van overtuigd dat het een grote trekpleister gaat worden. Gewoon een keer doen.

alcollarin_1