Het voorjaar is voorbij in Extremadura. We zijn aan het voorzomeren. Vanaf half mei hebben we elke dag temperaturen van boven de 30 graden gehad. Dit jaar zelfs de warmste meidag in de geschiedenis van Extremadura. Helemaal normaal is dit niet. Er zijn wel altijd een aantal mei- en junidagen waarin de zomer zich aandient met hoge temperaturen maar dan afgewisseld met een aantal “normale” dagen van zo’n 25 graden.

Dat het nog geen zomer is merk je aan de natuur. Ondanks de temperaturen vliegen de hele dag de bijeneters over ons heen met bijtjes in de bek, op weg naar de jongen. Ze broeden vlakbij. Slangenarenden vliegen over met de staart van een slang nog uit de bek omdat dat gemakkelijker is om hem vervolgens aan de jongen te voeren. In een van de grote kurkeiken op ons land hebben de roodkopklauwieren hun nest gebouwd. Het gekrijs van hun jongen horen we de hele dag.

roodkopklauwier_1

Wanneer de zon aan kracht wint en de regens uitblijven verdort het gras in een razend tempo. In een paar dagen kan het van groen naar geel veranderen. Voor ons begint dan het maaiseizoen. Ons hele land wordt dan door ons onder handen genomen. In Extremadura is het kort houden van het gras een manier om de kans op brand te verminderen. Bijna iedereen doet dat door dieren te laten grazen maar aangezien we die niet hebben doen wij het met de bosmaaier. Een heel karwei maar in het najaar al wordt dit beloond met bloemen.

voortuin

Wanneer in het najaar de eerste regens vallen komt Extremadura uit de zomerrust. Ergens in september of oktober breekt de hemel open en valt er een hoeveelheid regen die het hele land veranderd. Plotseling, in een paar dagen tijd, worden de zomerse goudtinten verdreven door een groen wat bijna pijn aan je ogen doet.

dehesa

Een paar dagen later komen dan de eerste velden weer in bloei, ze noemen het hier “de tweede lente”. Voor het goudgeel komt een andere kleur geel weer terug.

paardje

Het najaar is dan ook een prachtige tijd om Extremadura te bezoeken. De temperaturen zijn over het algemeen heerlijk. Er is dan, na de warme zomer weer volop mogelijkheid om te wandelen en andere activiteiten te ondernemen. De natuur is anders dan in het voorjaar maar ook ongekend mooi.

Wij gaan nu eerst de zomer in: ’s morgens werken we, ‘s middags zoeken we de schaduw en het zwembad en ’s avonds genieten we van heerlijke zwoele zomeravonden. Dat duurt een maand of twee en dan staat er weer een prachtige nazomer te wachten.

herfst