Extremadura is vooral bekend om het dehesalandschap. Enorme landgoederen bezaaid met steen- en kurkeiken. Met name de dehesas met kurkeiken lijken wel parken. In het voorjaar zijn de dehesas bezaaid met bloemenvelden.

extremadura_8

Zeker zo indrukwekkend als de dehesas zijn de steppen. Boomloze, glooiende vlaktes zover het oog reikt, met enkel wat grazende dieren. Rijdend door de steppen voel ik me altijd heel klein, een klein mensje in een oneindig grote wereld. Een gevoel wat me rijdend door andere landschappen zelden bekruipt.

Aangezien ik graag mag fotograferen heb ik al regelmatig een poging gedaan om de steppen op de plaat te zetten maar tot op heden is het me nog niet gelukt om het gevoel wat ik bij dit landschap heb in een foto te vatten. Ze zijn té groots.
Hieronder staat een van de betere foto’s maar tevreden ben ik niet.

Landschap van la Serena

De steppen zijn ook prachtig om naar vogels te kijken. Hier vind je de steppenvogels zoals de griel en zandhoenders. De koning van de steppen is echter de grote trap, Europa’s grootste landvogel met de omvang van een kalkoen. In Extremadura zitten er een paar duizend maar dat betekent niet dat je ze ook zomaar kunt vinden. Daarvoor zijn de steppen echt té uitgestrekt. Als je weet waar je naar moet zoeken en je hebt een portie geluk dan kun je ze wel vinden. Een beetje kennis van het gebied is echter wel erg handig.
Buiten het feit dat de trappen schaars zijn hebben ze de eigenschap om zich te verstoppen. Ik heb nu al een paar keer een trap gezien die, terwijl ik hem aan het observeren ben, langzaam naar een steen loopt en erachter gaat staan. Vervolgens blijft hij me dan rustig vanachter de steen observeren. Vanmiddag hadden we weer zo’n voorbeeld: we reden over een zandweg dwars door de steppen, plotseling zagen we trappen lopen. Toen we bleven staan om ze eens goed te bekijken gebeurde het weer. De hele groep liep tot achter de heuvel om gezamenlijk naar ons te kijken. Uiteindelijk lieten ze alleen hun kop nog zien tot hun interesse verdween. Daarna was er alleen nog maar steppe, een lege boomloze glooiende vlakte.

trappen_1