In de omgeving zijn we hier gezegend met drie historische steden. Mérida was de tweede stad, na Rome, van het oude Romeinse rijk en ligt vol met oude overblijfselen uit die tijd. Cáceres lag aan de vroegere Zilverroute en was een rijke stad met statige gebouwen. De derde, Trujillo was een echte vestingsstad. Boven het stadje torent het oude kasteel.
Vlak in de buurt hebben we echter nog zo’n pareltje: Montánchez.

Geliefd door Madrilenen die hier vaak weekenden en de zomervakantie doorbrengen. Zij ontvluchten dan de hete stad. Ook Móntanchez heeft een oud fort wat je van afstand al kunt zien liggen.
De weg erheen gaat steil omhoog naar de hogere gedeelten van de Sierra de Montánchez. Eenmaal aangekomen druk je je auto maar ergens tussen. Omdat er toeristen zijn is er geen parkeerplaats te vinden en dan begint de wandeling verder naar boven. Zo mogelijk nóg steiler.
Het kasteel ligt boven op een van de toppen van de Sierra de Montánchez en al snel blijkt de klim de moeite waard te zijn geweest. Aan alle kanten heb je hier een fantastisch uitzicht.

kasteel_montanchez

kasteel_montanchez_1

Het kasteel zelf is goed bewaard gebleven. Zoals alle historische bezienswaardigheden in Extremadura heeft het heel wat veroveringen doorstaan.

kasteel_montanchez_2

In Extremadura gaat historie en religie vaak samen. De oorlogen die zijn uitgevochten hadden meestal ook een religieus karakter. Niet geheel toevallig kom je naast het kasteel dan ook de een “Santuario”, een gewijde plaats, tegen waar de Virgen de la Consolación haar rustplaats heeft. Deze “Maagd van de Troost” wordt op de meest heilige dagen op een draagbaar door het dorp gedragen. De hele omgeving loopt hiervoor uit.

virgen_montanchez

virgen_montanchez_1

Nadat we een poosje hadden rondgelopen zijn we langzaam weer gaan afdalen richting het dorp. Onze aandacht werd echter getrokken door een kerkhof die tegen de helling, onder het kasteel is aangebouwd. Eén van de meest bijzondere kerkhoven die we ooit hebben bezocht.
Vorig weekend was het Allerzielen. Op deze dag gaan Spanjaarden massaal naar de begraafplaatsen om daar hun familieleden en vrienden te herdenken. Dat was vandaag nog goed te zien. Alle graven waren met bloemen behangen.

kerkhof_montanchez_3

Spanjaarden zetten de overledenen bij, vaak in een familiegraf. Overledenen worden niet begraven maar ingemetseld in een nis in de muur. In deze muren zijn vaak drie graven boven elkaar geplaatst.

Het kerkhof van Montánchez is een van de beroemdste en meest gefotografeerde kerkhoven in Extremadura. De ligging direct onder het kasteel, tegen de bergwand met om je heen overal een geweldig uitzicht maakt dit, toch al bijzondere monument nog specialer.

kerkhof_montanchez

kerkhof_montanchez_4

kerkhof_montanchez_5

Weer beneden in het dorp kun kom je op het pleintje overal barretjes en tapastentjes tegen waar ham wordt geserveerd. Montánchez heeft, zo zeggen ze, de beste ham van heel Spanje, de Pata Negra. Hierover een volgende keer meer. Ons uitstapje naar Montánchez van vandaag was verrassend.