Regelmatig krijgen we vragen over het klimaat in Extremadura en wanneer het de beste tijd is om hier de vakantie door te brengen. Tijd dus om daar eens uitgebreider bij stil te staan in dit weblog.
Op het Internet staan op verschillende pagina’s beschrijvingen van het Extremeense klimaat. Een aantal daarvan kloppen niet en zijn duidelijk geschreven door mensen die hier niet een jaar rond hebben geleefd. Dat is jammer want daardoor maak je wellicht de verkeerde keuzes.

Bedenk wel dat we in dit blog de gemiddelden vermelden. Zoals overal laat het weer zich slecht voorspellen en zijn er ieder jaar wel uitzonderingen.

Even wat algemene wetenswaardigheden:
Extremadura kent een mediterraan landklimaat. Dat is anders dan het landklimaat wat bijvoorbeeld Rusland kent. De zomers zijn hier warm tot heet. De winters echter heel gematigd.
Het najaar, winter en voorjaar kent periodes waarin het regent. Het is niet een écht regenseizoen maar als het regent dan kan dat zomaar een paar dagen doorgaan. Op een heel jaar is het aantal regendagen echter heel beperkt.
Periodes met mooi weer kennen vaak een zuidelijke stroming. Die brengen warme en droge lucht. De warmte hier is helemaal niet te vergelijken met de Nederlandse of Belgische warmte. Het kan heet zijn maar het is zelden drukkend.

 

Lente

Lente

Laten we met het vroege voorjaar beginnen. De eerste zwaluwen komen weer in januari terug. In februari zijn de eerste vogels al bezig met de nestbouw. Vooral de gieren en ooievaars springen met hun activiteiten in het oog. De nachten zijn in deze periode vaak nog fris, tussen 0 en 10 graden. Hoewel het in deze periode nog winter is voelt het regelmatig als voorjaar. Niet zelden brengen we een februaridag in een t-shirt door. Soms valt er een bui regen, soms is het een aantal dagen achtereen druilerig. Zodra de zon schijnt is dat echter weer snel vergeten want het is dan direct weer lekker..
Begin maart loopt de temperatuur door naar 17-20 graden. Soms ook meer. Eind maart kan het al lekker warm worden. Dagen met 25 graden zijn dan geen uitzondering meer. Met de eerste echt warme zuidelijke stromingen horen we plotseling ook het vrolijke jubelen van de bijeneters die weer terugkeren uit het zuiden.
April doet ook in Extremadura wat hij wil. Het kan heerlijk weer zijn maar wanneer de wind uit het noorden waait is het ook plotseling weer fris. April is een prachtige maand maar niet altijd met stabiel weer.

Vanaf half mei wordt de zomer voelbaar. Heerlijke dagen worden afgewisseld met pittig warme dagen. Toch zijn ook die warme dagen heel geschikt om van alles te ondernemen mits je je aanpast. De ochtenden zijn nog heerlijk koel. Langzaam warmt de natuur gedurende de dag verder op en tegen het begin van de avond, zo’n uur of zes komt de warmte op zijn hoogtepunt. Vaak is dat het begin van een heerlijk zwoele avond.

 

Zomer

Zomer

In juni begint de zomer écht. De velden worden droger en verkleuren goudgeel. Er valt geen regen van betekenis meer en het land gaat in zomerrust. De ochtenden zijn duidelijk minder warm maar in de middag moet je het echt wat rustiger aan gaan doen. In de schaduw is het het lekkerst.
Juli is de warmste maand in Extremadura en daarna augustus. Het weer is in deze maanden superstabiel. Iedere dag zon! Het kan soms pittig warm worden dus een zwembad is in deze maanden heel gewenst. Vanwege de stabiliteit van het weer is dit wel een fijne tijd voor mensen die een lekkere luie vakantie willen met een zwembad en een garantie voor goed weer.

Ergens eind augustus of begin september beginnen de temperaturen weer wat te zakken. De nachten worden langzaam weer wat langer en daardoor koelt de natuur verder af. Aan het eind van de warme zomer snakt het land naar regen. Die valt ergens in september of oktober, soms overvloedig met tropische buien.

Herfst

Herfst

Als het flink heeft geregend begint het najaar. Er vallen echter geen blaadjes maar wederom beginnen de velden uitbundig te bloeien, dit kan tot eind februari voortduren.
Tot de winter begint kan de temperatuur heel lekker blijven. Met een beetje geluk heb je heerlijk stabiel nazomerweer tot diep in november. Zo’n graadje of 20-22 is dan heel normaal. Regelmatig is november de maand met het lekkerste weer van het hele jaar.

Winter

Winter

Dan volgt uiteindelijk toch de onvermijdelijke winter. Het weer wordt dan sterk door de stroming bepaalt. Noordelijke stroming geeft kou, en een zuidelijke stroming geeft heerlijk winterweer met een goed voelbare zon en temperaturen tot 15 graden overdag. De nachten zijn wel koel tot koud. Soms vriest het een paar graden. Rond half februari wordt de winter minder merkbaar, doordat we dan al weer een aantal heerlijke dagen hebben gehad is voor ons het vroege voorjaar al weer begonnen.
Maar wanneer is nu de beste tijd om te komen? Hoewel dit voor ieder anders is komen wij tot deze adviezen:

Voor vogelenoktober t/m juni
Voor wandelen en andere activiteiten buiteneind september tot eind april is ideaal
juli en augustus niet
andere periodes in de ochtend na een koele nacht
Stedenbezoekeind september t/m april
overige maanden in de ochtend tot het te warm wordt
Voor warmteminnaarsjuni tot medio september

Zoekt u rust, wilt u heerlijk lezen,houdt u van de natuur en mooie landschappen, maakt de warmte of een bui regen u niet veel uit, dan kunt u het hele jaar terecht. Extremadura is in elk jaargetijde anders maar altijd heerlijk rustig en onvoorstelbaar mooi.