Vogels kijken

Voor vogels is Extremadura een waar paradijs. Tientallen kilometers aaneengesloten natuur, onuitputtelijke voedselbronnen en een weldadige rust. Dat is hier te vinden en de diverse vogelsoorten weten dat te waarderen. Ook de variatie aan landschappen maakt dat Extremadura een groot aantal vogelsoorten kent. Door de centrale ligging zijn vanuit Finca el Rabilargo veel vogelgebieden uitermate goed bereikbaar.

Vogels kijken in ExtremaduraIeder seizoen is goed. In de zomer zijn de vogels wel veel passiever dan in de andere seizoenen en als het lang droog is trekken een aantal soorten weg. De beste maanden om te vogelen zijn september tot juni. Hou er rekening mee dat de seizoenen, en dus ook het broedseizoen voor een aantal soorten vroeg valt. Territoriumgevechten en de eerste nestelactiviteiten starten voor de vale gieren en de Spaanse keizerarend al in januari. De ooievaar is ook vroeg. In juni, voordat de echte zomer begint zijn veel jongen al uitgevlogen.
In het najaar, vanaf oktober, wordt Extremadura overspoeld door enorme hoeveelheden kraanvogels die hier overwinteren. Men schat dat het er ongeveer 140.000 zijn. Soms is de lucht echt vol met kraanvogels. Een spektakel wat u als vogelaar een keer meegemaakt moet hebben.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van de vogelgebieden op deze pagina: Vogelgebieden in Extremadura

Op de 1,7 ha. terrein van Finca el Rabilargo  kunt u ook heel goed naar vogels kijken. Veel van de bijzondere soorten van Extremadura vliegen hier rond en broeden op of dichtbij ons terrein. Op de finca kunt u vrijwel altijd soorten als: blauwe ekster, vale gier, monniksgier, havikarend, cirlgors en kleine zwartkop zien. Tijdens het voorjaar broeden de blauwe ekster en roodkopklauwier op onze finca. In de directe omgeving broedt de bijeneter en zuidelijke klapekster. Ook vliegen in het voorjaar regelmatig slangenarend, dwergarend, en aasgier voorbij. Voor ons balkon hebben we een drinkplaats aangelegd waardoor vele kleine zangertjes kunnen worden waargenomen en gefotografeerd. Hier vindt u een Link waarmee u een lijst opent met soorten de we op de finca, vanaf april 2014 hebben gezien.

Voor beginnende vogelaars hebben we een speciaal arrangement samengesteld. Klik hier om daar alles over te lezen.

 

 

Lees meer over: