Vogels kijken

Voor vogels is Extremadura een waar paradijs. Een variatie aan uitgestrekte landschappen, onuitputtelijke voedselbronnen en een weldadige rust. Dat alles is hier te vinden en de diverse vogelsoorten weten dat te waarderen. Waar je welke vogel kunt vinden is echter soms lastig. De meeste vogelaars kom je in Monfragüe tegen. Zonder meer de bekendste plaats om bijzondere vogels te vinden. Monfragüe kan in het voorjaar echter soms relatief druk zijn. Dit is echter geen enkel probleem, overal zijn hier meer dan uitstekende plekken te vinden waar je fantastisch naar vogels kunt kijken. Vanaf onze finca, die centraal in Extremadura is gelegen zijn vrijwel alle goede plaatsen gemakkelijk te bereiken.

Ieder seizoen is goed. In de zomer zijn de vogels wel veel passiever dan in de andere seizoenen en als het lang droog is trekken een aantal soorten weg. De beste maanden om te vogelen zijn september tot juni. Hou er rekening mee dat de seizoenen, en dus ook het broedseizoen eerder vallen dan in Nederland. Gieren nestelen vanaf januari/februari, evenals de ooievaar. In juni, voordat de echte zomer begint zijn vrijwel alle jongen al uitgevlogen.
In het najaar, vanaf oktober, wordt Extremadura overspoeld door enorme hoeveelheden kraanvogels die hier overwinteren. Men schat dat het er ongeveer 140.000 zijn. Soms is de lucht echt vol met kraanvogels. Een spektakel wat u als vogelaar een keer meegemaakt moet hebben.

Hieronder staat een kaartje met een vogelgebieden die vanuit Finca el Rabilargo goed te bereiken zijn. Wanneer u met de muis over de speld heengaat ziet u de naam. U kunt ook inzoomen en de plek bekijken in Google Streetview. Wanneer u bij ons boekt krijgt u toegang tot ons gastenportaal en krijgt u ook meer informatie over die gebieden. Hier kunt u hiervan een voorbeeld bekijken.

Beginnende en minder ervaren vogelaars kunnen een excursie met Corné boeken naar een van de bijzondere gebieden in de omgeving. Ook zijn in Extremadura diverse fotografiehutten neergezet die in overleg kunnen worden geboekt. Kijk op de betreffende pagina’s voor meer informatie.

Ook op de finca kunt u goed vogels kijken. Veel van de bijzondere soorten van Extremadura vliegen hier rond en broeden op of dichtbij ons terrein. Op de finca kunt u vrijwel altijd soorten als: vale gier, monniksgier, havikarend, cirlgors en kleine zwartkop zien. In het voorjaar broedt de roodkopklauwier op of vlakbij onze finca. In de directe omgeving broedt de bijeneter en zuidelijke klapekster. In het voorjaar en zomer vliegen regelmatig slangenarend, dwergarend, en aasgier voorbij. Teveel om op te noemen. Hier vindt u een link waarmee u een lijst opent met soorten de we op de finca, vanaf april 2014 hebben gezien.
Lees meer over: