Natuur

Door het extensieve gebruik van het land is Extremadura een bijzonder goede leefplaats voor planten en dieren. Natuurlijk is Extremadura vooral beroemd om de enorme vogelrijkdom.,ieder jaar komen talloze vogelaars uit heel Europa om die  te aanschouwen. Maar er leven ook veel zoogdieren. Een ontmoeting met een otter is hier geen zeldzaamheid. Geduldige mensen hebben een goede kans er een te zien. Edelhert, ree, wild zwijn en das komen ook veel voor. Maar er leven ook minder opvallende dieren zoals de steenmarter, mangoest, hermelijn en wezel en ze zijn allemaal algemeen maar niet altijd gemakkelijk te vinden. De genetkat komt hier ook voor maar is een echt nachtdier. De Iberische lynx is hier en daar weer uitgezet. De Iberische wolf komt hier nog niet voor maar is richting Extremadura aan een opmars bezig.
Naast de vogels en zoogdieren kent Extremadura een groot aantal amfibieën en reptielen, al met al te veel om op te noemen.
Overal in Extremadura zijn deze dieren in de vrije natuur te vinden. Toch zijn er een aantal gebieden waar de kans om bijzondere dieren te zien groter is. We hebben hier een paar voorbeelden voor u op een rijtje gezet maar natuurlijk zijn er veel meer gebieden.

 

Natuur, Extremadura, landschap

Het Nationaal Park Monfragüe

Zonder twijfel is dit park het bekendste gebied in Extremadura. In Monfragüe vindt u de grootste roofvogeldichtheid van Europa. Het gebied wordt doorkruist door de Taag en de Tiëtar, twee indrukwekkende rivieren die in Monfragüe zijn ingedamd. Vanaf het kasteel van Monfragüe heeft u een prachtig uitzicht over het totale gebied. Een groot deel van het park is voor bezoekers gesloten, maar er lopen een tweetal wegen waar diverse plaatsen zijn ingericht voor natuurliefhebbers. Op deze plaatsen kunt u zeker de vale gier en zwarte ooievaar vinden. Zwarte wouwen vliegen overal. Zijn rode broer is wat minder algemeen. Steenarend, Spaanse keizerarend, dwergarend, havikarend en slangenarend zijn voor oplettende bezoekers met wat geluk te zien; de monniksgier en aasgier ook. Op de rotsen bij de Tiëtar broedt bovendien de oehoe.

In het park leven verschillende andere soorten die wat minder in het oog springen: de blauwe rotslijster, grijze gors, kaffergierzwaluw en baardgrasmus zijn hiervan een paar voorbeelden.

Wie veel wil zien moet op de uitkijkpunten gaan staan en geduld hebben: de vogels komen vaak vanzelf langs. Daarnaast zijn een paar wandelpaden uitgezet waar ook veel waarnemingen kunnen worden gedaan.

Bij de stuwdam is een heerlijke picknickplaats in de schaduw waar u in het voorjaar uitkijkt op broedende vale gieren en raven.

 

Natuurpark Cornalvo

Cornalvo ligt iets ten zuiden van de finca. In het park ligt een stuwmeer wat nog door de Romeinen is aangelegd. Om het meer loopt een wandelpad. Wanneer u de weg verder door rijdt, komt u bij een vogelobservatiepunt. U kunt hier een route van 16 km door de dehesa rijden. Op deze route zijn de diverse vogelsoorten die typerend zijn voor de dehesa goed te zien: hop, blauwe ekster, en diverse zangvogels komen in grote getalen voor. Verder kunt u rekenen op zwarte wouw en diverse soorten arenden en gieren en bij het stuwmeer kan de visarend worden gezien. In het park zijn diverse wandelroutes uitgezet.

 

De steppen van La SerenaNatuur, Extremadura, landschap

La Serena is dé plek in Extremadura om de vogels van de steppen te observeren. Grote en kleine trap, griel, witbuik- en zwartbuikzandhoenders komen er voor. De vorkstaartplevier kan meestal vanaf de weg worden geobserveerd en verder zijn er grote aantallen kalander- en thekla-leeuweriken te vinden. Op de steppen jagen diverse roofvogels terwijl de gieren in de lucht zoeken naar kadavers. Grote groepen ooievaars zweven rond op de thermiek. Opvallend zijn de grote aantallen steenuiltjes die hier een plek hebben gevonden. Ook landschappelijk is de Serena de moeite waard. Vooral in de omgeving van Campanario waar typische rotsen het landschap kenmerken, de zogenaamde dogteeth of zoals de Spanjaarden ze noemen: “duivelstanden”; los dientes del diablo.

U kunt een uitstapje naar de Serena heel goed combineren met een bezoek aan de grote stuwmeren: het Embalse de la Serena en het Embalse de Orellana.

 

De steppen tussen Trujillo en Cáceres

Het tweede grote steppengebied ligt tussen Trujillo en Cáceres. De weidsheid van het landschap is indrukwekkend. In het voorjaar zijn de steppen overladen met verschillende kleuren bloemen. Ook hier zijn diverse steppenvogels te zien. In het voorjaar en zomer hebt u ook een goede kans hier scharrelaars tegen te komen. Door de steppen lopen een paar goede wegen waar u een prachtig uitzicht hebt over dit indrukwekkende landschap.

 

De omgeving van de Guadiana

Langs de rivier de Guadiana liggen diverse gebieden die vooral in de trektijd van groot belang zijn voor doortrekkende waadvogels. Vanaf het najaar tot maart pleisteren hier gigantische aantallen kraanvogels. In het voorjaar en zomer kunnen alle soorten reigers die in Extremadura voorkomen worden gezien.

 

Los Barruecos

Los Barruecos is een natuurpark bij Malpartida de Cáceres. Het meest kenmerkend in het park zijn de enorme granietblokken waar ooievaars hun nest op hebben gebouwd. In het park kan een wandeling worden gemaakt. Kleine zangvogels zoals de provençaalse grasmus en cetti’s zanger kunnen hier worden gezien. In het park is tevens een museum van Wolf Vostell. Ook in het park zelf zijn beelden van deze kunstenaar te zien.

Naast deze gebieden kent Extremadura nog veel meer natuurgebieden waar bijzondere waarnemingen mogelijk zijn, we noemen: de verschillende sierras, het Nationaal Park “Tajo International”, Arrocampo, het stuwmeer van Tálavan en de steppen bij Belén. Stuk voor stuk schitterende gebieden met een heel eigen karakter.

Op deze site kunt u nog veel meer informatie lezen over de natuurgebieden in Extremadura.

Lees meer over: