Excursies

Voor beginnende en minder ervaren vogelaars organiseert Corné vogelexcursies in de mooiste gebieden van Extremadura. Voor veel mensen zijn deze excursies een geweldige ervaring. Corné rijdt u naar de beste vogelgebieden die Extremadura kent. Door zijn kennis over de omgeving is de kans om bijzondere vogelsoorten te zien veel groter en hij kan u ook van alles over de gebieden en hun vogels vertellen. Hieronder geven we u een aantal mogelijkheden voor excursies. Natuurlijk zijn de vogels die u kunt tegenkomen altijd afhankelijk van het seizoen.
Wanneer u uw excursie tijdig boekt heeft u de meeste kans dat er nog ruimte is.

Het aanbod van excursies:

Het Nationaal Park Monfragüe:

Monfragüe is bekend als gebied met de grootste dichtheid aan roofvogels in Europa. U kunt grote aantallen gieren zien. Tevens vliegen hier in de zomerperiode vijf soorten arenden die u, met een beetje geluk, kunt zien. Maar ook de zwarte ooievaar is hier te zien, de blauwe rotslijster en grijze gors. Ook is een ontmoeting met een visotter mogelijk.
We bezoeken het kasteel van Monfragüe met een adembenemend uitzicht over de omgeving, Salto de Gitano met de vele gieren en la Portilla de Tiëtar waar hopelijk de Spaanse keizerarend weer broedt.

 

Het Nationaal Park Monfragüe en Arrocampo:

Op deze excursie laten we de uitzichten bij het kasteel van Monfragüe voor wat het is. De tijd die we daar mee winnen besteden we in Arrocampo. Dit is het grootste moerasgebied van Extremadura en heeft grote faam door zijn diversiteit in vogels.
Ralreiger, woudaapje en kwak zijn broedvogels. De purperkoet wordt veelvuldig gezien en gehoord. De laatste jaren is het gebied vooral ook gekend door de grijze wouw die hier al jaren achtereen broedt.

Het Nationaal Park Monfragüe en de Garganta del Fraile:

Een mooie excursie: eerst bezoeken we de Salto de Gitano. Thuis van veel gieren, slechtvalken, zwarte ooievaars en allerlei kleinere vogels. Daarna rijden we het Nationaal Park uit en vervolgen met een meer intieme route door dat deel van Extremadura. We bezoeken mooie plaatsen die veel minder bekend zijn en derhalve ook nauwelijks worden bezocht. Plekken die je alleen kent als je hier woont.
Wanneer er nog tijd over is kan er nog naar de grijze wouw worden gezocht in de buurt van Monroy.

La Serena:

Dit is het grootste en mooiste steppengebied van Extremadura. We rijden over diverse paden dwars door dit gebied. We gaan hier op zoek naar steppenvogels zoals de grote en kleine trap, de griel, zandhoenders en vorkstaartplevier. Vanwege de uitgestrektheid van het gebied is dit niet altijd even gemakkelijk.
Heel veel andere soorten zijn hier ook mogelijk waarvan we de alpenkraai, blonde tapuit, grauwe kiekendief willen noemen. De lucht is er zwanger van de leeuweriken, vooral de kalanderleeuwerik en thekla leeuwerik worden hier veel gezien. Over de steppen jagen de grote arenden en gieren zoeken naar kadavers.
La Serena laat altijd een onuitwisbare indruk achter door de enorme weidsheid en stilte.

excursies, vogelexcursies, Monfrague, Serena

De steppen tussen Cáceres en Trujillo:

Tussen Cáceres en Trujillo ligt ook een groot steppengebied. Het heeft niet de faam van la Serena maar alle soorten die daar kunnen worden gezien leven hier ook. De steppen worden doorkruist door een stuk dehesa rond het dorpje Santa Marta de Magasca. Hier kunnen weer andere soorten worden gevonden.
In de broedperiode zijn hier naast de steppenvogels de scharrelaar en grauwe kiekendief te zien. Met wat geluk komen we ook de kuifkoekoek tegen.
Een groot deel van de route loopt over een rustig pad.

 

Het stuwmeer van Alcollarín en de steppen van Zorita:

Het stuwmeer van Alcollarín is het jongste stuwmeer van Extremadura. De langzaam aflopende oevers maken het meer heel geschikt voor veel vogelsoorten. Langs de kanten zie je vaak eenden en steltlopers staan. Ook lepelaars en de zwarte ibis laten zich hier regelmatig zien. Het meer is ook een toplocatie voor zeldzame soorten die hier vaak een paar dagen bijtanken. In 2015 zijn hier bijvoorbeeld de witkopeend en knobbelmeerkoet gezien. In het dorpje Alcollarín kijken we naar de kleine torenvalken.
De steppen van Zorita is een klein steppengebied waar vaak zandhoenders en grote trappen worden gezien. Aangezien we dicht in de buurt zijn doen we ook dit gebied even aan. Afhankelijk van het jaargetijde kunnen we ook nog een stuk door de rijstvelden rijden.

Wanneer u zelf ideeën heeft over een excursie kunt u deze altijd met ons delen. Op verzoek kijken we wat er mogelijk is om aan uw wensen tegemoet te komen.

Lees meer over: