Activiteiten in Extremadura

vogelen, vogels kijken, Extremadura

“Like Paradise.” De Crossbill Guide over Extremadura begint met deze woorden. En dat is niet voor niets. Het voorjaar in Extremadura is vol leven. Velden vol bloeiende bloemen in de kleuren geel, paars, wit en blauw, zó overweldigend. Vogels zijn overal aanwezig waarbij de rijkdom aan soorten ongekend is. De steden zijn vol leven, meestal is er een aangename temperatuur. Zonder twijfel is de lente de mooiste periode in Extremadura.

De zomer is warm, vaak ook heet. De luchtvochtigheid is echter laag. Tot twee uur ’s middags kunt je allerlei dingen doen. Daarna wordt het te warm. De avonden zijn lang en vaak weer gematigd van temperatuur hoewel het ook dan soms heel warm kan zijn. Het gras droogt uit en kleurt goudgeel. Vogels zijn er nog genoeg maar houden zich op het heetst van de dag stil.

excursie, vogelen, vogels kijken, Monfrague, Extremadura

De herfst is verrassend. Wanneer het geregend heeft kleuren de velden weer groen. Daar is maar weinig regen voor nodig. Wanneer de regen aanhoudt beginnen de velden weer te bloeien. Het lijkt een tweede voorjaar, zo uitbundig is de bloemenpracht. De overheersende kleuren zijn geel en wit. Vogels worden actief en de trek komt op gang. Een voor een komen de trekvogels voorbij. De grootste trekpleister zijn de grote hoeveelheden kraanvogels die hier overwinteren, zo’n 100 – 120 duizend kraanvogels overwinteren elk jaar in Extremadura. Naast regenachtige dagen kent de herfst ook heerlijke zonnige dagen met een temperatuur die weer aan de lente doet denken. Máár het is herfst dus het weer is wisselvallig.

De winter is natuurlijk kouder dan de andere jaargetijden. Maar, ook in de winter zijn er heerlijke dagen waarop de gewoon weer buiten kunt lunchen. De dagen zijn kort en de nachten fris, soms koud. Het dierenleven gaat echter gewoon door. Veel diersoorten, zoals amfibieën kennen hier geen winterslaap en zijn ook in de winter actief. De ooievaars komen weer terug uit Afrika en de gieren beginnen met de nestbouw in januari of februari. De lente kan weer vroeg beginnen, ergens in maart.

Voor de liefhebbers van een actieve vakantie kent Extremadura genoeg mogelijkheden. Uiteraard is de zomer het minst geschikt voor een actieve vakantie. De zomerse ochtenden zijn echter vaak weer verrassend gematigd van temperatuur maar het is verstandig in de zomer een beetje rustig aan te doen. De rest van het jaar is heel geschikt voor allerlei activiteiten. Extremadura is derhalve een prima bestemming voor een actieve vakantie.

Op deze pagina’s beschrijven we een aantal mogelijkheden voor een actieve vakantie zonder compleet te willen zijn.  We zullen deze pagina’s steeds verder uitbreiden wanneer we met plaatselijke ondernemers nieuwe activiteiten ontplooien.

Lees meer over: